Equipament

by | 8 juny 2020 | 0 comments

Equipament per endur-se al West Highland Way
Què portar en una ruta així és una decisió bastant personal, però si algú us diu que com menys pes, millor, feu-li cas
Jo vaig carregar molta roba, perquè havia allargat l’estada tant abans com després del camí, i també la càmera rèflex amb el seu objectiu, tot bastant pesant, i al final vaig haver de comprar-me una motxilla petita i contractar una empresa que em mogués la gran. Crec que la motxilla em feia uns 15 kg, aproximadament. Pocs mesos després, fent el Camí de Sant Jaume, només en pesava 7 (de fet, era la motxilla més lleugera de tot el grup que vam anar fent al llarg dels dies).

Així que, bàsicament, l’equipament que carregueu ha de complir amb les tres característiques següents: ha de ser lleuger, impermeable si és exterior, i d’assecatge ràpid.

Impermeable és innegociable, perquè més aviat que tard, us plourà. Lleuger, és més negociable, si teniu pensat no carregar la motxilla. I l’assecatge ràpid és recomanable, a vegades us assecarà el mateix vent, si deixa de ploure abans no acabeu la ruta; si dormiu en hotels, la mateixa escalfor de l’habitació ajudarà; però si dormiu en tendes de campanya, bothies, o invents similars, potser l’endemà encara trobareu la roba molla.

Que la roba ha de ser tècnica, suposo que ja ho teniu tots ben assumit; la de Decathlon la guardaria per quan feu el Camí de  Sant Jaume, que allà segons on dorms et foten tota la roba a la rentadora i després a l’assecadora; aquí, com que la majoria d’allotjaments no són albergs i no tenen servei de bugaderia, o no rentareu, o ho fareu a l’habitació i no la posareu a l’assecadora, així que podeu portar roba més bona, si voleu.

Jo sóc dels que porta pals per caminar, 2. Els recomano fervorosament. També heu de pensar en guants, gorro, buf, ulleres de sol…

Botes

Tenint en compte la duresa i irregularitat del terreny, recomano botes de mitja canya, que sempre ens protegiran millor el turmell. De canya alta crec que no cal, ja que s’han de fer molts quilòmetres i tindrem més rigidesa. A més, el terreny tampoc fa necessari una bota d’aquestes característiques.

Com ja he comentat abans, el West Highland Way transcorre per una de les zones més plujoses d’Escòcia, que de per si ja és plujosa, així que recomana totalment que les botes siguin Gore-Tex. Si sueu massa, sempre podeu posar-vos pols de talc als peus, per mantenir-los secs, o qualsevol altre producte destinat a això; unes polaines no crec que us ajudin a mantenir el peu sec massa hores, però seria una opció si sou incapaços de portar Gore-Tex.

Finalment, la sola ens ha de proporcionar una bona adherència i una bona tracció, ja que ens trobarem terrenys molls i enfangats. És, doncs, recomanable que les soles siguin Vibram, Contagrip o d’alguna tecnologia similar.

Jo sóc molt de Salomon, així que, si sou de botes de pell “clàssica”, us recomanaria, per exemple, les Salomon Quest 4d 3 GTX, que estan disponibles tant en model per a home com per a dona. Si les preferiu més lleugeres, Salomon X Ultra 3 Mid GTX us serviran, també en model d’home o de dona.

També hem de tenir en compte els mitjons, d’home i de dona, que s’han d’ajustar bé al peu, sense fer arrugues ni moure’s, tenint un bon encoixinat, sobretot a la puntera i al taló, han de transpirar bé i s’han d’assecar ràpidament.

Equipament per dones: Salomon Quest 4d 3 GTX

Equipament per dones: Salomon Quest 4d 3 GTX

Equipament per homes: Salomon X Ultra 3 Mid GTX

Equipament per homes: Salomon X Ultra 3 Mid GTX

Part superior

Jaqueta per homes: The North Face Evolve II Triclimate

Equipament per homes: The North Face Evolve II Triclimate

Fent el West Highland Way us trobareu amb aigua i amb vent, i no serà poca aigua ni poc vent. Les temperatures no seran altes, però depenent de l’època, poden ser de pocs graus sobre 0. Així que necessiteu aïllar-vos de l’aigua, del vent, i mantenir l’escalfor corporal mitjanament bé.

Per mi la millor opció són les jaquetes 3 en 1 desmuntables, com per exemple aquesta de The North Face per a home, o aquesta de Trespass o de The North Face per a dona.

Una altra opció és fer-se les capes “manualment”: una jaqueta de fibres (sigui de material sintètic o plomes naturals), una de gore-tex, un polar o fins i tot un paravent.

I a sota, ja depèn de cadascú: polars, samarretes tèrmiques, samarretes tècniques normals, de cotó… a gust de cadascú i sobretot depenent de l’època de l’any.

Part inferior

Equipament per dones: Izas Forata

Equipament per dones: Izas Forata

Per mi, la millor solució és combinar uns pantalons de trekking calentets i repel·lents d’aigua, com per exemple aquests Izas per a home o aquests altres per a dona, que si la pluja és fina o sembla que ha de durar poc, aguantaran sense que us arribeu a mullar, amb pantalons/fundes impermeables, com per exemple aquests per a dones i aquests per a homes. Són econòmics, ocupen poc espai, i es posen i es treuen en un moment. Això sí, la poca transpirabilitat pot ser un factor en contra, tot i que gràcies al fred escocès, les cames no s’escalfen massa i no s’arriba a quedar moll per la suor.

També hi ha l’opció, evidentment, de pantalons impermeables amb membrana Gore-tex o similars, però dispara el pressupost, sobretot si se’n necessiten més d’un.