El transport abans, durant i després delWest Highland Way

Escòcia té una xarxa de transport públic extensa i eficient, la manera més fàcil i còmoda de moure’ns.

El West Highland Way comença a Milngavie, a Douglas Street concretament. Milngavie és una població que forma part del Greater Glasgow, que vindria a ser com l’àrea metropolitana. Per tant, arribar-hi des de Glasgow no té cap complicació: surten trens i busos cada 30 minuts. Segons els horaris oficials, el trajecte en tren dura 24 minuts i en bus, 27.

I si heu arribat a Edimburg? Doncs tampoc passa res, ja que també surten trens cada mitja hora cap a Glasgow. També hi ha autocars, però jo sóc més de trens.

El final del camí és a Fort William. Des d’allà podem anar cap a diferents punts d’Escòcia, però suposarem que voleu tornar cap a Glasgow.

El transport dins el West Highland Way

També hi ha una bona xarxa de comunicació entre els diferents pobles o assentaments que trobem durant el camí. Com podeu llegir al meu relat, vaig establir Crianlarich com a camp base durant 3 etapes, i no va suposar cap problema moure’m cap al punt inicial o final de les etapes que havia de fer. Segurament, la part més complicada on moure’s en transport públic és l’anterior a l’arribada a Crianlarich, especialment la que transcorre vorejant el Loch Lomond, ja que la carretera i el tren passen justament per l’altra banda de llac, així que imagino que s’haurà d’utilitzar ferris que permeten creuar d’una banda a l’altra.

Això sí, tingueu en compte que tenen (o tenien) més o menys freqüència de pas depenent de si és temporada d’hivern o d’estiu. Jo vaig anar-hi quan encara era d’hivern, i per tant hi havia menys combinacions.

També hi ha dues opcions: tren o autocar. El tren tarda 3:48, i l’autocar, 3:17. S’ha de dir que el tren fa més volta, però deixeu-me dubtar de la fiabilitat del temps de trajecte de l’autocar. Jo vaig tornar amb tren, que m’agrada més, i el viatge és un autèntic plaer, tant per la comoditat com pel paisatge, desfent gran part de la ruta feta a peu.

El planificador de rutes

La manera més fàcil de trobar com anar d’un punt a un altre, deixant de banda les pàgines pròpies dels operadors, que comento a continuació, és amb el planificador de routes Traveline Scotland: li poseu el lloc d’origen, i el lloc final, i obtindreu totes les combinacions possibles, ja sigui en bus, autocar, tren, tramvia, ferri, avió o bicicleta.

Moure’s pel West Highland Way amb tren

ScotRail logo

El sistema ferroviari escocès, privatitzat l’any 1994 a tot Gran Bretanya (en aquella època Escòcia no tenia cap mena d’autonomia), s’ha renacionalitzat l’abril del 2022. Independentment de qui operi el servei, sigui una empresa pública, o una de privada, tot el sistema està inclòs sota la marca ScotRail.

S’ha de dir que la gent d’ScotRail han posat les coses fàcils, i han batejat la línia que ens interessa com a West Highlands. Es pot agafar a Edimburg, et porta directe a Glasgow, i la primera estació que ens interessa és la de Crianlarich. A partir d’aquí, recorre gran part del West Highland Way fins a Fort William. Però compte, que a Crianlarich hi ha la possibilitat de desviar-nos cap a Oban, que és un poble preciós però fora del nostre camí.

Si els enllaços han deixat de funcionar, podeu trobar els horaris a la pàgina d’ScotRail

Moure’s pel West Highland Way amb autocar

Quan jo vaig fer el West Highland Way, qui operava els autocars que anaven bé per cobrir la ruta era Citylink. Desconec si hi ha altres empreses operant en les mateixes línies, o si cada concessionària té les seves rutes.

Citylink logo

La qüestió és que Citylink ens pot moure, en autocar, entre diferents poblacions, amb la diferència que amb ells ja ens podem moure a partir d’Inverarnan, just sortir del Loch Lommond.

Les línies que ens interessen són la 915 i la 916, que ells han anomenat amb un nom menys comercial que els d’ScotRail: Glasgow – Fort William – Skye.

Si els enllaços han deixat de funcionar, podeu trobar els horaris a la pàgina de CityLink

Moure la teva motxilla

Quan comencem una ruta així, tots anem amb la idea que serem capaces de carregar amb la motxilla, durant tota la ruta, sense cap problema. Però a vegades les coses no surten com ens les hem imaginat, i tal vegada la motxilla pesa massa, o potser ens lesionem, o ens apareix dolor en alguna part del cos, etc., i preferim carregar menys pes durant el dia.

Cap problema. Per sort, hi ha empreses que es dediquen a moure el nostre equipatge. A continuació us deixo unes quantes. Jo vaig utilitzar AWS Scotland, i va ser tot molt fàcil: els vaig enviar un email dient-los que al cap de dos dies necessitava moure la meva motxilla de Crianlarich a Fort William, em van contestar que cap problema, vaig deixar les £ 10 en la motxilla, i quan vaig arribar a l’hotel de Fort William, allí estava.